Zender FC 28 - 2.4 ghz.

Sinds 2010 heb ik een andere zender gekocht voor het besturen van de Smit Siberie en andere modellen met veel functies. Deze zender heeft iets meer vrije mixers en zou ook 9 kanaals zijn maar helaas gaat dat laatste alleen op in combinatie met een PCM ontvanger. Omdat ik op diverse vaardagen steeds moest wachten om te kunnen varen, ivm het bezet zijn met de frequentie was ik al langer op zoek naar een systeem met 2,4 ghz waarbij ook de multiswitch en multiprop modules zouden werken.

Een van mij duitse modelbouw kennissen had al diverse systemen uitgeprobeerd maar steeds weer bleek het niet betrouwbaar te zijn, totdat hij het JETI Duplex 2,4 ghz systeem gebruikte. Dit werkte naar alle tevredenheid en daarbij was er ook nog de mogelijkheid om via telemetrie data van je model te krijgen.

Dus voor het vaarseizoen van 2011 ben ik ook over gestapt naar Jeti en heb daarbij meteen diverse telemetrie sensoren erbij gekocht. Voor op de zender heb ik de Jeti Box Mini zodat ik de data kan aflezen.

jeti box

De Jeti Box Mini op de zender

Ik wou dit alles zo maken dat ik altijd nog kan wisselen naar 40 mhz als ik een ander model mee heb en dus heb ik een antenne verlengkabel gebruikt om de antenne boven op de zender te plaatsen. Zowel de Box als de antenne zitten op een externe plaat die ik makkelijk kan verwijderen.

bevestiging

De bevestiging van de externe 3 mm polystyrol plaat. Gemaakt van 4 mm accu stekkers.

zonder

jeti module

Hier is de externe plaat verwijderd en kan er weer op 40 mhz gevaren worden.

jeti

De Jeti module is ingebouwd en zie je de antenne verlengkabel en de data kabel voor de minibox.

data

Hier zie je de Jeti Box mini met daarop 2 regels met telemetrie data: Regel 1 is de spanning voor de motoren en rechts het stroom verbruik ( MUI 75 ) , op regel 2 is eerst de spanning van de 6V functies accu, dan de spanning voor de 12 V functies en helemaal rechts de spanning van de stuurservo accu ( MU 3 ).
De ontvanger geeft ook de spanning door van de ontvanger acuu. Hierdoor kan ik alle acuu's controleren en dat is wel zo een prettige gedachte als je er met een rubberboot achter hangt.

data2

Hier zie je het stroom verbuik bij leegloop. Niet veel voor 2 motoren met gelagerde assen die elk 3 keerringen hebben.

Ben benieuwd naar de data als ik een sleep ga doen want het stroomverbuik van de motoren in het water heb ik nooit gemeten.

De modules werken naar behoren ondanks dat er een kleine vertraging in het schakelen en draaien zit. Nu maar eens kijken wat het eerste lange vaar weekend aan gevenes opbrengt. Bij een ander model had ik een meet sensor ingebouwd en daar bleek de BEC van de regelaars toch rare dingen te doen, bij volgas vooruit zakte de BEC spanning tot onder de 3 volt. Dus waarschijnlijk ga ik in diverse modellen toch weer terug naar een eigen ontvanger accu.

 

FC 28 ombouw naar JETI Duplex 2,4 gHz.

Regelmatig krijg ik mails van mede modelbouwers die willen overstappen naar 2,4gHz en dan met name met het JETI systeem. De ombouw kan op twee manieren: met een HF module en met een interne module.

Zelf heb ik gekozen voor het wisselen van het HF module want dit is het makkelijkste.

Indien je kiest voor een interne versie moet je het signaal van pin 1 of 4 van het leerling/leraar systeem halen en de voeding kan ook hier van af gehaald. Afhankelijk van je type aansluiting zijn er twee mogelijkheden:

pin

Rechthoekige stekkerbus:

Pin 1: PPM signaal

Pin 2: GND of Massa

Pin 5: Plus batterij

Ronde stekkerbus:

Pin 1: Plus batterij

Pin 4: PPM signaal

Pin 6: GND of Massa

 

Let erop dat het JETI 2,4 gHz systeem alleen werkt in PPM modus, dus stel dat in op je zender. Bij de FC 28 is dat onder PARA in het menu.

Als je net als ik gebruik maakt van multiswitchen op het 2,4 ghz systeem dan zul je enkele instellingen in de ontvanger moeten wijzigen met behulp van de JetiBox.

In de Main Setting van de ontvanger ga je omlaag tot aan OUTPUT Period en stel dit in op ByTransmitter.

De volgende instellingen moet je via de jeti box doen in het OUT PIN SET gedeelte:

Ga naar OUT PIN SET optie en wissel met de rechste pijl naar het kanaal waar de multinaut op is aangesloten in mijn geval 7 of 8 ( in alle instellingen de Y op 1.50 houden).

Ga met de omlaag pijl naar ATV HIGHLIMIT en zet deze op 2.20 ms (MAX)
Ga met de omlaag pijl naar ATV LOWLIMIT en zet deze op 0.80 ms (MIN)
Ga met de omlaag pijl naar Output Group en zet deze op G voor kanaal 7 en H voor kanaal 8

Deze instellingen werken bij mij meestal erg goed, ik heb alleen problemen als ik op een treffen ben waar er een hele hoop zenders tegelijk aan zijn en dan tegen een muur staan. Dan vallen de multinauts wel eens terug naar alles uit. Hier ben ik nog zoekende.
Let erop dat je deze bovenstaande instellingen in de ontvanger maakt en niet in de zender, dus als je via de jetibox iets wijzigt is dat in de ontvanger en zou je de ontvanger in een ander model plaatsen zou je de instellingen misschien moeten wijzigen.

Voor diegene die op zoek zijn naar een nederlands stalige versie van de handleiding van Jeti ontvangers klik HIER deze heb ik ooit eens vertaald heb vanuit het duits naar nederlands.

Update december 2017.

Wegens uitbreiding van mijn vloot heb ik twee nieuwe ontvangers gekocht en kwam ik erachter dat de nieuwe versie ontvanger van het typoe REX een andere software hebben dan de oudere R versies. Voor ons is het grootste verschil dat diverse instellingen die met de multiswitchen te maken hebben verdwenen zijn. Zo zijn de ATV HIGHLIMIT en ATV LOWLIMIT en de ByTransmitter uit het menu verdwenen. Na contact met Jeti bleek dat ze dit uit de ontvangers gehaald hebben en in hun zenders verwerkt hebben, helaas is een downgrade van de software niet mogelijk op dit moment. Gevolg is dat je GEEN multiswitch kan bedienen met de nieuwe REX ontvangers als je gebruik maakt van een omgebouwde zender.

EX REX
een oude R8 versie en de nieuwe REX 10 versie

Verder is van belang dat je een juiste software versie hebt, namelijk mag het maximaal V3.06 zijn en niet hoger. Voordeel is dat je hier schijnbaar wel een downgrade kan doen maar dat heb ik zelf nog niet hoeven te doen. De update / downgrade is mogelijk met een USBA adapter:

USBA